Speciale collecties

We hebben op maat van de leerkrachten en de klassen enkele speciale collecties en themapakketten samengesteld.

Koffertjes met gevoelige thema's voor in de klas

Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met gevoelige thema's: ouders gaan uit elkaar, iemand in hun omgeving wordt ziek, terreuraanval op tv, ... Het is niet gemakkelijk om als ouder of opvoeder over deze thema's te praten. Daarom heeft de bibliotheek koffertjes gemaakt rond veelvoorkomende thema's om de gesprekken te ondersteunen:

  1. Ik woon in twee huizen: over echtscheiding
  2. Mijn papa is op jouw papa: over nieuw samengestelde gezinnen
  3. Een papa met vleugels: over psychische problemen bij ouders
  4. Als je dood bent, word je dan nooit meer beter? : over rouwverwerking
  5. De baas van de piekerfabriek: over zich zorgen maken en bang zijn
  6. Mijn mama heeft bloot haar: kindvriendelijk communiceren over kanker: over wat is kanker, therapie (verdeeld over 2 koffers)
  7. Mama wordt een sterretje: over wat als het slecht afloopt
  8. Teddy heeft autisme en Pien rode krullen: over autisme
  9. Spring Kikker Spring!!! Wat voel jij? over gevoelens
  10. Ik kan het niet! over faalangst

De koffer bevat een aantal materialen om de thema's bespreekbaar te maken: boeken op maat van kinderen en begeleiders, een spel of knuffel, tekenblok, themalijst, ...

De koffertjes kunnen ontleend worden in de hoofdbibliotheek of aangevraagd worden in de wijkbibliotheken. Ze zijn bestemd voor kinderen vanaf 3 t.e.m. 8 jaar

Rouwkoffer

Kinderen worden soms met een verlies geconfronteerd: een ouder of familielid overlijdt, een vriendje verongelukt. Kinderen weten vaak niet hoe ze met deze emoties moeten omgaan. De bib biedt rouwkoffers aan voor verschillende leeftijden (kind en +14jaar) om de kinderen te helpen hun emoties een plaats te geven.
De koffer bevat verschillende materialen die samen en individueel gebruikt kunnen worden en wordt door de leerkracht in de les gebruikt. Er is een mogelijkheid om er een les aan te koppelen of een gedenkmoment samen met de klas te organiseren.


! De rouwkoffers zijn tijdelijk niet beschikbaar omdat wij deze aan het updaten zijn met recente boeken! 

Kamishibai-verteltheater en platen

De kamishibai is een klein, draagbaar verteltheater dat oorspronkelijk uit Japan komt. In dit theatertje passen kleurplaten op A3-formaat. Elke tekening geeft een scène van een verhaal weer.
Kijk- en luisterplezier ontlokken èn het stimuleren van taalontwikkeling bij jonge kinderen vormen het uitgangspunt. Bovendien zet de kamishibai aan tot interactie en tot een beter begrip van het verhaal.

Vertelplaten van bekende prentenboeken én het theatertje zelf kunnen ontleend worden in de hoofdbibliotheek.

Snippertas

Bij mooi weer kunnen de kinderen buitenspelen. Bij regenweer slaat de verveling vaak toe en zijn computer of de televisie gemakkelijke alternatieven. En toch ... voorgelezen worden vinden kinderen, jong en oud, nog steeds heel leuk. Het is niet altijd eenvoudig om leuke en kwaliteitsvolle boeken in het grote aanbod van de bibliotheek te vinden. Daarom bestaat de snippertas. Snippertassen zijn rugzakjes die gevuld zijn met een vijftal leuke prenten- en voorleesboeken, een knuffel en kleurplaten in een thema. Snippertassen kunnen ontleend worden in de hoofdbibliotheek en de wijkbibliotheek in Ruddervoorde-centrum.

Makkelijk lezen

Voor kinderen die om welke reden dan ook (geen zin, dyslexie, ...) niet graag of vlot lezen maar wel van een goed verhaal houden, werkt de bibliotheek aan een Makkelijk Lezen-collectie. We beschikken over boeken met een lager technisch leesniveau (herkenbaar aan oranje etiket), samenleesboekjes, luisterboeken en daisy-boeken.
Daisy-boeken worden in een studio voorgelezen en vervolgens op cd-rom gezet. met een daisy-speler kan je pauzes inlassen, navigeren of bladeren en zelfs bladwijzers plaatsen.

De daisy-speler en daisy-boeken kunnen ontleend worden in de hoofdbibliotheek of aangevraagd worden in de wijkbibliotheken.

Zomeractie: verrassingen in je valies

We sturen de leerkracht de zomer in met een pakket van 3 verrassende boeken voor een welbepaalde leeftijdsgroep. Het doel is om de leerkracht warm te maken voor jeugdliteratuur en hun jeugdliteraire horizon te verbreden.
Nadien bezorgt de leerkracht ons een foto samen met zijn of haar favoriete boek. Deze gebruiken we dan in de bib om wat promotie te maken voor de gekozen boeken. Want NIETS stimuleert kinderen meer tot lezen dan wat de juf of meester zelf las ...

In de loop van juni krijgen de leerkrachten van de Oostkampse scholen een uitnodiging met alle informatie.