Voorleesweek 21 tot 29 november - Lezers maak je samen.

De Voorleesweek is een jaarlijkse campagne van Iedereen Leest. Tijdens deze week worden het belang van voorlezen en het plezier beleven eraan in de kijker gezet.

campagnebeeld Voorleesweek 2020

Voorlezen heeft tal van positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Het draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van het kind en stimuleert de fantasie en de nieuwsgierigheid. Hun dagelijkse wereld wordt groter, ze kunnen meeleven en zich identificeren met personages.
Daarnaast kan voorlezen een grote bijdrage leveren op emotioneel vlak, tot het verwerken van emoties, trauma’s, pijnlijke gebeurtenissen. Kinderen kunnen aan de hand van verhaaltjes beter inzicht krijgen in zichzelf en wat hen overkomt of overkomen is. Door samen met je kind in een verhaal te duiken kunnen gevoelige thema’s zoals ziekte, scheiding, verlies,… bespreekbaar gemaakt worden.

Online workshop: Volg je buikgevoel!

Naar aanleiding van de Voorleesweek vindt in de bib van Oostkamp de workshop Emobellies plaats. Emobellies is een project van Lieve en Elfi, twee buurvrouwen uit Waardamme. Vanuit hun ervaring als jonge moeders sloegen ze de handen in elkaar om kinderen te helpen letterlijk een gezicht te plakken op hun gevoel.

Het boek ‘Mo en Belle volgen hun buikgevoel’ helpt kinderen én hun ouders om gevoelens bespreekbaar te maken. Met behulp van vijf handige magneten kunnen de kinderen tijdens het voorlezen zelf aangeven hoe ze zich voelen. De vrolijke knuffels Mo en Belle (die trouwens ook in het boek zelf een rol spelen) maken deze lees- en leerervaring helemaal compleet. Door de gezichtjes van de knuffels te verwisselen, kunnen de kinderen een andere emotie uitdrukken.

Wanneer: zaterdag 28 november om 10 uur
Waar: thuis! De link wordt op voorhand doorgestuurd
Voor wie: kinderen vanaf 54 jaar
Gratis mits inschrijving op voorhand.

Themakoffers

De bib biedt een aantal themakoffers rond gevoelige onderwerpen aan (bijvoorbeeld echtscheiding, nieuw samengestelde gezinnen, bang zijn, kanker, autisme,…).
De koffers bevatten naast prentenboeken om voor te lezen ook spelmateriaal, een knuffel, een themalijst, boeken voor begeleiders/ouders om de thema’s bespreekbaar te maken en de gesprekken te helpen ondersteunen. Voor en na de workshop en tijdens de hele Voorleesweek kunnen deze koffers ingekeken worden en ontleend worden indien gewenst.

Nieuw: Knispertassen voor de allerkleinsten

Tijdens de Voorleesweek worden ook onze Knispertassen gelanceerd. Ouders of grootouders kunnen een rugzakje gevuld met bad-, voel- en knisperboekjes ontlenen. Net als in de geliefde Snippertassen voor de iets oudere kinderen, zit in elke tas ook een knuffel. Oostkamp is al heel wat jaren een Boekstartgemeente. Met dit project wil de bib eveneens inzetten op het belang om ook de allerkleinsten in contact te brengen met boekjes.