Kinderen en jongeren

Ontdek onze jeugd- en jongerenafdeling en ons aanbod boeken, cd's, dvd's en games.

Daarnaast zijn er nog heel wat leuke initiatieven en activiteiten voor kinderen en jongeren.

Boekstart

Logo van boekstart

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Daarom doet Boekstart aan ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau. Zo kunnen we ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.
Want kinderen die al vroege kennis maken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezzen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren haalt bovendien de band tussen ouder en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

 

Hoe werkt het?

Je kindje van 6 maanden ontvangt een eerste babypakket via het consultatiebureau Kind en Gezin.

Voor je kindje van 15 maanden kan je in de bib gratis een peuterpakket (2 boekjes en een stevige tas) afhalen. Je gebruikt hiervoor de bon die te verkrijgen is via het consultatiebureau Kind en Gezin.

Maak je peuter gratis lid van de bibliotheek en ontdek de ruime baby- en peutercollecties in één van onze bibliotheken.

* Boekstart is een initiatief van Iedereen leest, i.s.m. de bibliotheek en Kind en Gezin.

blauwe lijn

Oorknuffels

Voorlezen is fijn voor jong en oud! Het stimuleert de fantasie en de taalontwikkeling en het opent nieuwe werelden. Daarom organiseert de bib voorleeshalfuurtjes met de klinkende naam 'Oorknuffels', want voorlezen is als een knuffel voor het oor.

Wanneer?

De laatste zaterdag van de maand om 10 uur in de hoofdbibliotheek.

blauwe lijn

Voorleesweek

Logo van de voorleesweek

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. De bib viert dan ook met veel plezier de Voorleesweek met workshops, voorleessessies en voorleestips.

De Voorleesweek is een jaarlijks terugkerende campagne die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen. Dat kan thuis, in de kinderopvang of op school. Samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen, stimuleert de taalontwikkeling.

Het betekent ook plezier voor kinderen én volwassenen: het is een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag en de bibliotheek zorgt ervoor dat voorlezen de leukste activiteit van het jaar wordt.

blauwe lijn

Jeugdboekenmaand

Elk jaar barst de bib een beetje uit haar voegen tijdens de Jeugdboekenmaand. In 2022 draait alles rond Helden en schurken.

We hebben het over helden en antihelden, idolen en iconen, schurken en schelmen. Over goed en kwaad en de grijze zone ertussenin. Over helden die soms schurken worden en omgekeerd. Over alledaagse heldinnen zoals oma's maar ook over de avonturen van moedige ridders en sluwe schurken.

blauwe lijn

 

Kinder- en Jeugdjury (KJV)

Logo KJV

De KJV is een leesjury van kinderen en jongeren over heel Vlaanderen.

Deelnemers aan de KJV lezen gedurende het jaar een 8-tal geselecteerde jeugdboeken. Na het lezen van de boeken mogen ze hun stem uitbrengen voor het beste boek.

De KJV wordt in Oostkamp georganiseerd in samenwerking met de scholen. De leerlingen kunnen zich vrij inschrijven. De bibliotheek stelt per school de boeken ter beschikking van de deelnemende kinderen.

Individueel deelnemen kan ook nog steeds voor de leesgroepen 5 (1e en 2e secundair) en 6 (3e en 4e secundair) . Zij kunnen tijdens de openingsuren terecht in de hoofdbibliotheek voor het ontlenen van de KJV-boeken.

Het werkjaar van de KJV loopt van oktober tot april. Voor alle informatie kan u terecht aan de balie van Bibliotheek-infopunt.

blauwe lijn

Bieblo

BiebloAffiche.jpg

Bieblo is een spel in onze catalogus dat kinderen  tussen 6 en 11 jaar helpt om boeken te vinden die bij hen passen.
Het werkt op elk toestel met een internetverbinding en kan gespeeld worden op de eigen laptop, tablet, ... en natuurlijk ook op de computers in de bib. Om Bieblo te spelen hoef je niets te installeren.

Bieblo toont alleen titels van boeken die binnen zijn in de bib en de resultaten zijn uniek per zoekopdracht.

Hoe werkt Bieblo?

De Bieblo-uil stelt enkele vragen:

  1. Hoe oud ben je?
  2. Kies de prentjes die je leuk vindt. Klik op het rode kruisje (X) als je het prentje niet leuk vindt en op het groen vinkje (V) voor de prentjes die je wel leuk vindt.
  3. Je krijgt nu 8 boeken te zien die bij de leeftijd en smaak van het kind passen. Klik op het boek voor meer info.
  4. Tevreden? Ga naar het rek en neem het boek mee. Wil je nog een keer spelen of andere titels zien? Klik dan op de knop 'andere' en je krijgt meteen 8 nieuwe titels te zien.
blauwe lijn

Gameroom

Foto van playstation 4 controller en games

Uit een bevraging bij jongeren over het bib-bezoek blijkt dat het aanbieden van games en het voorzien van een gameroom, hoog op hun verlanglijstje staan. Bibliotheek-infopunt startte daarom met een nieuwe gameroom.

Games spreken vooral jonge bib-bezoekers van 8 tot 14 jaar aan. Gamen kent veel positieve effecten: ze bevorderen niet alleen de creativiteit, maar ook het ruimtelijk inzicht, het strategisch denken en de ook de sociale intelligentie.

De collectie games die wordt aangeboden in Bibliotheek-infopunt, wordt regelmatig van nieuwe titels voorzien.

De gameroom bevindt zich op het zolderniveau van de bib boven de jongerenafdeling. Dit is een originele en rustige plek. Er zijn 2 gametoestellen ter beschikking: een Xbox One S en Playstation 4.

Hoe werkt het?

Tegen afgifte van je lenerspasje of identiteitskaart kun je aan de balie een controller voor Playstation 4 of Xbox One vragen. Daarna kun je in de gameroom terecht om te gamen.

blauwe lijn

 

Huiswerk maken en studeren in de bib

Zoek je een leuke en alternatieve plek om je huiswerk te maken of te studeren? In de bib vind je hiervoor de nodige studieruimte (met wifi)

Tijdens het schooljaar kun je steeds terecht tijdens de openingsuren. Deze worden uitgebreid tijdens de examenperiodes (2 mei - 30 juni, 1 - 30 september en 1 december - 31 januari)
Studenten kunnen dan in de bib terecht:

  • elke weekdag van 8.30 uur tot 20 uur
  • op woensdag van 8.30 uur tot 18 uur
  • op zaterdag van 9.30 uur tot 12.30 uur
  • de bib is gesloten op 24 (vanaf 12 uur), 25 en 26 december en op 31 december (vanaf 12 uur) en 1 en 2 januari.

Bij het eerste bezoek moet je je aanmelden aan de balie. Je krijgt dan een code waarmee je buiten de gewone openingsuren binnen kunt in de bib.
Er is koffie en water beschikbaar.