Livre
Néerlandais

Bloem en vlinder

Coby Hol (auteur)

Bloem en vlinder

Public cible:
3-5 ans et plus
Bloem sluit vriendschap met Vlinder die haar elke dag haar avonturen komt vertellen en eitjes onder haar blaadjes legt. Prentenboek met collages van gekleurd vloeipapier. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra subject
avontuur, kleuren, prentenboeken, lente
Titre
Bloem en vlinder
Auteur
Coby Hol
Langue
Néerlandais
Titre original
La fleur et le papillon
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-142-0

Commentaires

In tegenstelling tot de donkere kleuren in Een licht in de nacht, gebruikt Coby Hol hier voor haar collages heel lichte en zachte tinten met veel roze en lichtblauw. De naïeve bloemen en vlinders zijn samengesteld uit eenvoudige vormen. Bloem is blij omdat ze eindelijk uit de knop is, nu kan ze avonturen beleven, denkt ze. De andere bloemen, de zon, de wolken en de sterren zetten haar echter op haar plaats. Avontuur is niets voor bloemen, die zitten in de grond geworteld. Maar dan komt Vlinder en die vertelt over wat hij allemaal beleefd heeft die dag en zo kan Bloem alles een beetje meebeleven. Ze worden dikke vrienden en als Vlinder, oud geworden, naar de zon vertrekt, laat hij zijn eitjes bij Bloem achter. Als de nieuwe vlinders uitkomen, zorgen de zaadjes van Bloem voor nieuwe vriendschappen. Een eenvoudig maar toch rijk verhaal over hoe vriendschap betekent een stukje van jezelf geven. [Jan Van Coillie]
Bloem komt op een dag in bloei en wil avonturen beleven maar dat lukt niet omdat ze in de grond zit. Op een dag komt Vlinder langs; ze maken een afspraak dat zij Bloem elke avond haar avonturen komt vertellen. Zo ontstaat een innige vriendschap, die de winter overstijgt. Het vierkante boek heeft een hard, roze kaft met een illustratie van een bloem en een vlinder in collagetechniek van gescheurd vloeipapier. Binnenin wordt dezelfde illustratiestijl gehanteerd waarbij de rechterpagina geheel bedekt is en de linkerpagina een kleinere afbeelding bevat naast de tekst. Dit zijn enkele regels waarbij de kringloop van een vlinder en een bloem op eenvoudige maar aandoenlijke wijze wordt uitgelegd. Een schattig boekje maar ook heel geschikt als onderwijsmateriaal. Vanaf ca. 4 jaar.