Henri runt een café-restaurant met zijn vrouw die plotseling overlijdt. Hij huurt een jonge verstandelijk gehandicapte vrouw in om zijn zaak draaiende te houden.
Titel
Henri / régie en scén. Yolande Moreau
Regisseur
Yolande Moreau
Acteur
Pippo Delbono Candy Ming
Taal
Frans
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2014 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
103 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
ISBN
9789492059017
mooov

Besprekingen

Waals/Franse filmhuisfilm van Yolande Moreau (Quand la mer monte) uit 2013. Henri en Rita runnen een klein café-restaurant in een onbeduidend Belgisch dorp. Rita is charmant, levenslustig en sociaal, Henri kookt en drinkt met vrienden. Hun huwelijk is uitgeblust, maar wanneer Rita plotseling overlijdt weet Henri niet wat hij met zichzelf aan moet. Zijn dochter raadt hem aan een 'witte vlinder' (licht verstandelijk gehandicapte) in dienst te nemen. Rosetta komt en wordt al snel meer dan een goedkope werkneemster. Jos van der Burg (Parool 5-2-'14) deelt maar 2 (van 5) sterren uit: 'Met Henri regisseerde de in Frankrijk werkende Belgische Yolande Moreau, die we als actrice kennen van onder andere het ontroerende Séraphine, voor de tweede keer een film. Het resultaat is een nogal kinderlijk drama over hoe twee eenzame zielen elkaar vinden. De film, die sterk op artfilmclichés leunt, wordt nooit geloofwaardig.' Berend-Jan Bockting (Volkskrant 13-2-'14) geeft een ster meer: 'Knap hoe haar f…Lees verder

Over Yolande Moreau

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Yolande Moreau (Brussel, 27 februari 1953) is een Belgische actrice en regisseuse.

Ze ontving drie Césars: een voor de Beste Debuutfilm (in 2005, Quand la mer monte...) en twee als Beste Actrice (in 2005 voor Quand la mer monte... en in 2009 voor Séraphine). Voor deze laatste rol werd ze ook genomineerd voor Beste Europese Actrice voor de Europese Filmprijzen 2009.

Yolande Moreau is de dochter van een Waals houtverkoper en een Vlaamse huismoeder. Ze woont in de buurt van het Franse Vernon.

Filmografie

  • 1984: Sept pièces, s.d.b., cuisine van Agnès Varda (kortfilm) : een meid
  • 1985: Sans toit ni loi van Agnès Varda : Yolande, de meid
  • 1993: Germinal van Claude Berri : La Levaque
  • 1995: Le bonheur est dans le pré van Étienne Chatiliez : Lucette
  • 1995: Les Trois Frères van Didier Bourdon en Bernard Campan : De eigenares van de …Lees verder op Wikipedia