Boek
Nederlands

Naar de kermis

Rachel Frederix (auteur), Jeff Broeckx (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Samen met meneer Konijn gaat Musti een dagje naar de kermis. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kermis
Titel
Naar de kermis
Auteur
Rachel Frederix
Illustrator
Jeff Broeckx
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2011
[20] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de televisieserie 'Musti'
ISBN
9789002244377 (hardback)

Besprekingen

Het vriendelijke poesje Musti is zo'n figuur die van de ene generatie op de volgende wordt doorgegeven. De ouders die er zelf als kind van genoten, kopen de boekjes nu voor hun eigen kroost. Musti is een witte kat die een beetje op Hello Kitty en Nijntje lijkt en ook in diezelfde periode het levenslicht zag. Het figuurtje wordt door dikke zwarte lijnen omrand, heeft afgeronde vormen, twee strepen als snorharen en een mond die op een kruisjessteek lijkt. Musti heeft een ietwat stereotiepe moeder en vader, en enkele andere dieren (zoals Meneer Konijn) als vrienden. Hij woont met zijn familie in een eenvoudig en mooi huis, dat fragmentarisch wordt weergegeven met de belangrijkste onderdelen zoals de deur en de schouw, in een karakteristieke witte leegte. De avonturen van Musti gaan iets verder uit zijn warme thuis de wereld in, en spelen zich af op de boerderij, in de dierentuin en bij een goochelaar. In Naar de kermis duurt het nog 'twee nachtjes slapen' voor de kermis opent. Mus…Lees verder
Meneer Konijn en Musti mogen samen een dagje naar de kermis. Musti wil graag in de draaimolen en meneer Konijn in een zweefvliegtuig. Maar die gaat wel heel erg hoog! Gelukkig zijn er ook rustige dingen op de kermis. Vierkant prentenboek met als hoofdpersoon het overbekende katertje Musti. Eind jaren zestig was Musti voor het eerst op de Vlaamse televsie te zien, inmiddels is een vernieuwde 3D-animatieserie gemaakt die o.a. op Ketnet is uitgezonden. Het boekje is een zelfstandig te lezen deeltje uit een lange reeks*, gebaseerd op de televisieserie. De illustraties in harde kleuren tegen een witte achtergrond zijn zeer gestileerd en clichématig; ze vertonen weinig sfeer. De pagina's die zich 's nachts afspelen, zijn blauw en hebben een witte letter. De drie- tot zesregelige tekst staat in een duidelijke, schreefloze letter in de illustraties. Het verhaaltje is stilistisch niet erg sterk en inhoudelijk ook vrij matig. Bedoeld voor peuters, maar daar is het taalgebruik redelijk moeilijk …Lees verder

Over Rachel Frederix

Rachel Frederix (Zolder, 2 november 1948) is een Vlaamse voormalig omroepster, stemactrice en scenariste.

Rachel Frederix was van 1974 tot 1989 omroepster bij de toenmalige BRT. In de jaren 90 sprak ze de stemmen in van de kinderserie Musti. Ze schreef daarnaast ook de scenario's van de boekjes van Musti. In 2013 bracht ze haar eigen prentenboek uit: "Het meisje dat geen tranen had".

Ze is getrouwd met ex-journalist en voormalig BRT-chef Jan Ceuleers. Samen hebben ze een dochter.

Trivia

Naar aanleiding van een speciale uitzending van De laatste show op 17 maart 2011, gewijd aan 1986 met bijhorende omroep aan het begin en einde, was Rachel Frederix nog één keer te zien als omroepster met de oude leaders uit de jaren 80.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties