Boek
Nederlands

Een haas in maart

Pieter Van Oudheusden (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
+1
Een haas in maart
×
Een haas in maart Een haas in maart
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Haas komt tijdens een wandeling een mensenmeisje tegen op wie hij verliefd wordt. Daarna komt hij een heel leuk hazenmeisje tegen. Prentenboek met illustraties in frisse lentekleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Hazen, Verliefd zijn
Titel
Een haas in maart
Auteur
Pieter Van Oudheusden
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[26] p. : ill.
ISBN
9789058383495 (hardback)

Besprekingen

Zoals we van illustratrice Kristien Aertssen al een tijdje gewend zijn, maakt zij erg romantische, dromerige illustraties, en die passen perfect bij de tekst van Pieter Van Oudheusden in Een haas in maart. In dit verhaal krijgen we namelijk te maken met een verliefde haas. Haas ontmoet op een perfecte lentedag tijdens een boswandeling het mensenmeisje Noortje. Alle dagen en nachten daarna is Haas niet meer dezelfde: overdag in gedachten verzonken en 's nachts klaarwakker. Tot Wasbeer hem vertelt dat hij vast verliefd is. Maar Haas zweeft niet alleen figuurlijk, hij wil ook letterlijk zweven, dat heeft Noortje immers ook gedaan! En dus gaat Haas heel veel oefenen om te vliegen. Uiteindelijk probeert hij het zelfs vanuit een heel hoge boom... om net niet te pletter te vallen voor de ogen van een hazenmeisje. Om na een kus, en nog een kus, wél te kunnen zweven, in de armen van het hazenmeisje.

Het heel gevoelige en romantische karakter van dit verhaal wordt door de prenten …Lees verder
Op een mooie lentedag loopt Haas door het bos. Hij komt een mens-meisje tegen en wordt verliefd, maar zij vliegt(?) weg. Haas probeert ook te vliegen, maar het landen lukt hem beter. Net als hij uit een boom valt, komt hij een hazenmeisje tegen. Wanneer zij hem kust, blijken ze samen te kunnen vliegen. Een mooi, groot prentenboek, geïllustreerd in zachte, frisse lentetinten. De tekeningen in gemengde techniek zijn vaak paginagroot en tegelijkertijd zeer gedetailleerd. Vooral de kleine beestjes en bloemetjes zijn erg mooi en fijntjes getekend. De ruime hoeveelheid tekst, in een kleine letter met schreef gedrukt, staat meestal over de afbeeldingen heen. Een ietwat langdradig dromerig verhaal over verliefd zijn met sfeervolle prenten met een licht humoristische ondertoon. Vanaf ca. 4 jaar.

Een haas in maart

Op een dag in de lente maakt Haas een boswandeling. Als hij bij een open plek komt, ontmoet hij een meisje, Noortje Westenwind. Maar Noortje zweeft al heel vlug weg, hoger en hoger tot ze nog slechts een stip is in de verte. Haas kan alleen nog maar aan dat meisje denken en bespreekt zijn probleem met Wasbeer. Haas beseft al vlug dat hij zal moeten kunnen vliegen om Noortje te kunnen terugzien. Hij vraagt raad aan Uil. Haas oefent zoveel als hij kan, maar verder dan een zweverig gevoel komt hij niet. Hij valt zelfs uit een heel hoge boom. Als hij wat bijkomt, staat er iemand bij hem, een meisjeshaas. Door een misverstand noemt Haas haar Ook-Haas. Ook-Haas geeft Haas pardoes een kus. De verliefdheid slaat toe bij Haas en samen zweven ze dolgelukkig -en tot over hun lange oren verliefd- weg, samen voor altijd. 'Een haas in maart' biedt bijzondere illustraties maar is niet echt geschikt als prentenboek voor kleuters. De taal is erg poëtisch en abstract en het einde is te wazig en te onbe…Lees verder

Suggesties