Boek
Nederlands

Onder vrienden : roman

+1
Onder vrienden : roman
×
Onder vrienden : roman Onder vrienden : roman

Onder vrienden : roman

Genre:
Om zijn dertigste verjaardag te vieren heeft een schrijver lekker eten en voldoende wijn in huis gehaald voor een feest. Niets groots, niets exuberants, gewoon een avond onder vrienden. Het zou gezellig worden, want zo hoort dat onder dertigers. Maar wat als het té gezellig wordt? Baeten ontbloot de funderingen van een vriendengroep: de leugens, angsten, weggemoffelde liefdes en geheimen die samen
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Onder vrienden : roman
Auteur
Paul Baeten Gronda 1981-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
125 p.
ISBN
9789023469049 (hardback)

Besprekingen

Niets stoort mij meer aan Windows XP dan de witregel die je in Word standaard krijgt als je een nieuwe paragraaf begint. Alsof de overgang van de ene alinea naar de andere niet voldoende is om aan te duiden dat er een nieuwe teksteenheid komt, nee, het moeten blijkbaar allemaal korte, aparte blokjes zijn. Het is een symptoom van een tijd waarin samenhang en coherentie verdwenen lijken en concentratie niet langer dan vijf seconden mag duren. Diezelfde ergernis bekroop mij bij het lezen van Onder vrienden, PB Gronda’s nieuwe roman — nu ja, roman. Als de uitgeverij de titel van de hoofdstukjes niet telkens op een aparte bladzijde had gedrukt en niet na elke alinea een witregel had gelaten (wat paragrafen van slechts één zin oplevert — in elk stijlboek verboden!), het was een nog dunner boekje geweest dan het nu al is. Die materiële presentatie is bovendien een afspiegeling van de inhoud: een erg mager verhaaltje dat zichzelf opblaast tot een, nu ja, roman.
Het is de dertigste…Lees verder
PB (Paul Baeten) Gronda (1981) is een Vlaamse schrijver en columnist. Hij publiceerde eerder twee boeken. In 'Onder vrienden' viert een schrijver zijn dertigste verjaardag met vrienden en aanhang. In zeven hoofdstukken die de gangen van de maaltijd beschrijven (inclusief aanloop en afwas) ontwikkelt zich een onderlinge confrontatie waarbij geheimen boven tafel komen, hypocrisie wordt doorgeprikt en de verloochende idealen breed worden uitgemeten. Gronda doet dat in een mengeling van aforistische, sarcastische en geestige formuleringen. Dat maakt het boek amusant, maar tegelijkertijd blijft het aan de oppervlakte: nergens wordt het echt pijnlijk, het lijkt allemaal spel, woordenspel. PB Gronda kan zeker schrijven, maar de pretentie van zijn inzet en de flaptekst van het boek wordt niet waargemaakt, ondanks de pareltjes van formuleerkunst die dit kleine, mooi uitgegeven boekje sieren. Normale druk.

Over Paul Baeten Gronda

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Paul Baeten Gronda (Mol, 8 oktober 1981) is een Vlaamse auteur, scenarioschrijver en columnist bij Focus Knack en De Morgen.

Leven

Paul Baeten Gronda groeide op in Rotselaar-Heikant en Leuven. Hij studeerde scenario aan Sint-Lukas in Brussel bij onder andere Marc Didden. Na zijn studies werkte hij van 2006 tot 2012 als redacteur voor Woestijnvis aan programma’s zoals Alles Uit De Kast, De Laatste Show, Man Bijt Hond en De Pappenheimers. In 2006 kreeg hij een contract aangeboden bij De Bezige Bij, waar hij vier romans publiceerde.

Paul Baeten Gronda werd geboren als Paul Baeten, maar omdat er al een schrijver met die naam was, voegde hij de familienaam van zijn vrouw aan zijn eigen naam toe.

Werk

In 2006 begon Paul Baeten Gronda als columnist bij De Morgen. Hij schreef ‘De heerser van de week’ in de weekendbijlage Reporter en schreef later voor Uitgelezen. Sed…Lees verder op Wikipedia