Boek
Nederlands

Een leven in het teken van vrede : memoires

Noor (auteur)

Een leven in het teken van vrede : memoires

Titel
Een leven in het teken van vrede : memoires
Auteur
Noor (koningin van Jordanië)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Leap of faith : memoirs of an unexpected life
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2003
414 p., [16] p. pl.
ISBN
90-6974-406-6

Besprekingen

Toen Lisa Halaby, zoals koningin Noor al-Hoessein oorspronkelijk heette, in 1976 klaar was met haar job in Teheran, waar ze werkte voor een Brits bureau voor stedelijke ontwikkeling, werd haar tijdens een afscheidsmaal de toekomst voorspeld. In het koffidik van haar lege kopje Arabica las een kennis dat ze weldra naar Arabië zou terugkeren en een man van adellijke geboorte trouwen. "Een aristocraat uit het land van je voorouders", zei hij erbij. Lisa groeide als Amerikaanse inderdaad op in een vooraanstaand Arabisch-Amerikaans gezin met een vader, Najeeb Halaby, die nog door president Kennedy benoemd was tot voorzitter van de Federal Aviaton Administration en die in datzelfde jaar Jordanië bezocht in verband met besprekingen voor een pan-Arabische luchtvaartopleiding. Ze werd er voorgesteld aan koning Hoessein, toen nog getrouwd met koningin Alia, en hij was inderdaad een aristocraat uit het land van haar voorouders. Maar vooralsnog niet vrij. Lisa gaat werken op een bedrijf van haar…Lees verder
In 1976 wordt, bij een bezoek aan Jordanië, de Amerikaanse Lisa Halaby (1951) voorgesteld aan koning Hoessein. In 1978 trouwen ze, Lisa krijgt de naam Noor al-Hoessein (Noor betekent licht in het Arabisch) en ze bekeert zich tot de islam. Noor en Hoessein krijgen vier kinderen. Daarnaast zijn er de kinderen uit de drie eerdere huwelijken van Hoessein. Aan het gelukkige huwelijk komt een einde als Hoessein op 7 februari 1999 overlijdt. In haar memoires vertelt Noor over haar leven als koningin, het hofleven (zij en haar man zijn alleen samen in de badkamer, verder zijn ze altijd door personeel, familie etc. omringd), haar moederschap, de reizen naar het buitenland en de (politieke) situatie in het Midden-Oosten. Hoessein zet zich in voor de vrede in deze woelige regio. Noor houdt zich bezig met humanitaire hulpverlening. Het boek geeft behalve een kijkje in het privé-leven van Noor ook een beeld van de situatie in het Midden-Oosten, de wereldpolitiek en de politieke leiders. Met enkele…Lees verder

Over Noor

CC BY 2.0 - Foto van/door Skoll World Forum

Koningin Noor van Jordanië (Arabisch: الملكة نو ) (Washington D.C., 23 augustus 1951) is de laatste echtgenote en weduwe van de in 1999 overleden koning Hoessein van Jordanië.

Koningin Noor werd geboren als Lisa Najeeb Halaby. Zij is de dochter van de Amerikaanse zakenman Najeeb Halaby en Doris Carlquist. Ze leerde koning Hoessein kennen toen ze als architect werkte aan de ontwikkeling van de luchthaven van Amman. Op 15 juni 1978 trouwden zij en bekeerde zij zich tot de islam. Sindsdien is haar volledige naam: H.M. koningin Noor Najeeb Halaby van Jordanië. Het echtpaar kreeg vier kinderen:

  • Z.K.H. prins Hamzah bin al-Hoessein van Jordanië (29 maart 1980). Van 1999 tot 2004 was hij kroonprins, tot zijn halfbroer Z.M. Abdoellah II deze titel introk.
  • Z.K.H. prins Hashim bin al-Hoessein van Jordanië (10 juni 1981).
  • H.K.H. prinses Iman bint al-Hoessein van Jordanië (24 april 1983).
  • H.K.H. prinses Raiyah bint al-Hoessein …Lees verder op Wikipedia