Boek
Nederlands

Knuffelbeer

Nicholas Oldland (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een beer zit zo vol liefde dat hij alle dieren en alle bomen in het bos wil knuffelen. Dan komt er een man met een bijl het bos in. Prentenboek met gestileerde illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Knuffelen
Titel
Knuffelbeer
Auteur
Nicholas Oldland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Big bear hug
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luister, 2010
[30] p. : ill.
ISBN
9789077867426 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal in dit vierkante prentenboek gaat over een beer die propvol liefde zit. Zo erg dat hij alles en iedereen en die hij tegenkomt, wil knuffelen. Zelfs dieren die normaal door beren worden opgegeten. Grote, kleine, enge, stinkende dieren, maar ook bomen in alle soorten en maten. De meeste dieren vinden het geknuffel niet zo prettig, maar de bomen wel. Want op een dag verschijnt er een boswachter in het bos die een dikke boom wil omhakken. Gestileerde tekeningen met de hoofdkleuren groen en bruin waarbij de rode kleur als accent gebruikt wordt. Goede lay-out met een tekst in een vet schreefloos lettertype. Verhaal en uitwerking zijn humoristisch, maar stemmen ook tot nadenken. Leuk om met kinderen over na te praten, waarbij de vraag gesteld kan worden of liefde gelijk staat aan knuffelen en de term doodknuffelen kan dan ook zomaar vallen. Vanaf ca. 4 jaar.

Grote beer

De beer in dit boek voor eerste lezertjes (AVI E3) doet je onmiddellijk begrijpen waar het woord 'knuffelbeer' vandaan komt. Vriend of vijand ... Beer knuffelt elk beest dat hij tegenkomt. Aan de ogen van die dieren zie je wel dat ze het liefst zo snel als mogelijk losgelaten willen worden. Ook de bomen krijgen een stevige 'hug'. Kinderen zullen dit zeer grappig vinden. Een volwassen (mee)lezer zal er wellicht het zijne van denken. De houthakker maakt Beer kwaad, maar dankzij een knuffel wordt Beers lievelingsboom toch maar mooi gered. De illustraties zijn zeer leuk. De oogjes spreken boekdelen. Van bij de start merk je het kleine hartje van deze grote, stoere beer op. Robuuste prenten, aangenaam om naar te kijken. De illustrator brengt in zijn tekeningen een stukje Canada naar de lezer. De tekst is eenvoudig en duidelijk voor beginnende lezers. Aan de hand van inhoudsvragen achteraan in het boek, kan je als begeleider nog eens nagaan of ze alles begrepen hebben…Lees verder