Eugenia Ginzburg is docente Russische letterkunde en moeder van twee kinderen die in 1938 door het stalinistisch regime wordt beschuldigd van trotskisme en veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid
Titel
Within the Whirlwind
Regisseur
Marleen Gorris
Naar het werk van
Jevgenija Semjonovna Ginzburg
Componist
Wlodzimierz Pawlik
Acteur
Emily Watson Ulrich Tukur Ben Miller Pam Ferris
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso Home Entertainment, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
90 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar de autobiografie van Eugenia Ginzburg
EAN
5414937031672

Besprekingen

Internationale productie (België, Duitsland, Polen), biopic uit 2009 van de Nederlandse regisseuse Marleen Gorris (Oscar voor Antonia, 1995), met Emily Watson e.a. Eugenia Ginzburg is docente Russische letterkunde en moeder van twee kinderen, die in 1938 door het stalinistisch regime wordt beschuldigd van trotskisme en veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid. De film toont Eugenia's gevecht tegen de gruwelijke omstandigheden waarin ze terechtkomt en haar strijd voor gerechtigheid. Kevin Toma (Volkskrant 23-9-'10) geeft 3 (van 5) sterren: 'Zo begeleiden regisseur Marleen Gorris en scenariste Nancy Larson elke fase van Ginzburgs gevangenschap met poëzie en proza. De film, naar Ginzburgs gelijknamige memoires, wint daarmee aan sfeer en diepte, zonder stijf of pretentieus te worden. En nog vaker constrasteren die afgewogen regels effectief met de erbarmelijke omstandigheden waarin Ginzburg verzeild raakt (...). De eerste drie kwartier (...) is veruit het beste deel van de film. (...) Emily …Lees verder

Over Marleen Gorris

Marleen Gorris (Roermond, 9 december 1948) is een Nederlands regisseur en scenarist. Ze studeerde drama aan de Universiteit van Amsterdam. Marleen Gorris staat bekend als een uitgesproken feministe en dit laat ze ook vaak zien in haar werk.

Voor haar eerste film De stilte rond Christine M. waarvoor ze zelf ook het scenario schreef won ze meteen het Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. Daarna volgden nog drie Nederlandse films waarbij ze zowel voor het scenario als de regie verantwoordelijk was. De bekendste daarvan is Antonia, die diverse prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Oscar voor beste buitenlandse film en twee Gouden Kalveren.

Na het succes van Antonia concentreert Marleen Gorris zich op het regisseren en werkt ze aan buitenlandse films, waaronder de verfilming van Mrs. Dalloway van Virginia Woolf.

Filmografie