Boek
Nederlands

Betti Spaghetti

Marc De Bel (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Betti houdt niet van spaghetti, tot de berg witte sliertjes begint te bewegen. Prentenboek met absurdistische illustraties in rustige kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Voeding
Titel
Betti Spaghetti / Marc de Bel ; ill. Anne Westerduin
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
[26] p. : ill.
ISBN
9789065659750 (hardback)

Besprekingen

Betti houdt absoluut niet van spaghetti ("net witte regenwormen in spinnenbloedsoep"), maar ze moet van haar mama alles opeten ("flinke meisjes eten alles"). Als mama onverwacht naar oma moet, zit Betti alleen thuis voor een vol bord spaghetti. Opeens duiken er twee mannetjes uit haar bord op, Tom en Aadje Zaus, die haar meenemen in het grote spaghettibad en zelfs naar het circus. Spaghetti blijkt toch niet zo erg te zijn als Betti gedacht had. De illustraties van Anne Westerduin zijn erg geestig, met grove lijnen en stevige primaire kleuren, hoekig en scheef en soms afgedrukt over twee bladzijden. Ondanks de zeer verzorgde vomgeving is dit een nogal vreemd boek. Het verhaal is tamelijk incoherent met een enorme hoeveelheid personages die niet altijd duidelijk te plaatsen zijn. Als Betti bv. in het circus belandt, blijkt ze de grote poezentemster te zijn die Taba en Basco de vreemdste capriolen laat maken, maar het wordt pas op de laatste bladzijde duidelijk dat Taba en Basco geen gef…Lees verder
Betti moet spaghetti eten, waar ze helemaal geen zin in heeft. Als haar moeder plotseling weg moet, gebeuren er rare dingen met de spaghetti en met Betti. Absurd verhaal met een voor kinderen zeer herkenbaar thema, nl. "je bord leegeten". Bij Betti komen er mannetjes uit de spaghetti, die haar in het bord trekken, waardoor ze de meest vreemde avonturen beleeft. Als moeder thuiskomt, vindt ze een slapende dochter. Vlot leesbare tekst op een beige achtergrond; de tekst is gedrukt in zwarte losse schrijfletters. De absurdistische illustraties, in voornamelijk blauw-, rood- en grijstinten, staan zowel op de linker- als rechterbladzijde en passen uitstekend bij het verhaal. Er is veel op te zien. De gezichtsuitdrukkingen van de katten en mannetjes vertonen soms duivelse trekjes. Bijzonder prentenboek waar kinderen verschillend op kunnen reageren: droomt ze het of is het echt gebeurd? Vanaf 5 jaar.

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

 • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
 • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
 • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
 • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
 • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
 • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
 • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
 • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
 • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
 • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
 • Lees verder op Wikipedia

Suggesties