Boek
Nederlands

Partie de campagne

Jan Vanriet (auteur), Marc Didden (nawoord)
Reeks van 71 aquarellen, gebaseerd op de gelijknamige korte film van Jean Renoir uit 1936 en het werk van diens vader, kunstschilder Auguste Renoir. De film gaat over het plattelandsuitstapje van een Parijs middenstansgezin. De aquarellen bevatten tevens actuele, soms autobiografische thema’s.
Onderwerp
Vanriet, Jan
Extra onderwerp
Aquarellen
Titel
Partie de campagne
Auteur
Jan Vanriet
Nawoord
Marc Didden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Gent: Ludion, 2012
[102] p. : ill.
Aantekening
Catalogus. n.a.v. de tentoonstelling te Antwerpen (Galerie De Zwarte Panter) van 8 september tot 28 oktober 2012
ISBN
9789461300645 (hardback)

Besprekingen

Partie de Campagne van de Antwerpse kunstenaar Jan Vanriet vloeit voort uit de gelijknamige tentoonstelling in galerie De Zwarte Panter. De sobere, stijlvolle boekuitgave bevat een nieuwe reeks van 71 aquarellen. De werken zijn geïnspireerd op Jean Renoirs korte filmadaptatie Une Partie de Campagne (1936) van het gelijknamige kortverhaal van Guy de Maupassant, over een zondags uitstapje van een Parijse middenstander met zijn familie buiten de stad. Twee lokale jongemannen nemen elk moeder of dochter mee op een boottochtje op de rivier… Eerder vond Vanriet al inspiratie bij de Maupassant-adaptatie Bel Ami (1939), maar evenzeer bij de Duitse UFA-steractrice Zarah Leander of een stille film met de futuristische dichter Majakovski. Het literaire en het beeldende gaan bij hem vaak samen.
Diverse technieken en stijlen op een veelheid aan dragers kenmerken Vanriets buitengewoon veelzijdige oeuvre. Renoirs film en het medium waterverf in handen van Vanriet lijken eve…Lees verder