Boek
Nederlands

Sneeuwt het nog lang, opa ?

Jaak Dreesen (auteur), Annemie Heymans (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Leo maakt een tocht door de sneeuw met zijn opa. Plotseling breekt er een sneeuwstorm los. Ze schuilen in een bouwvallige hut. Zullen ze op tijd worden gevonden? Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Sneeuwt het nog lang, opa ? / Jaak Dreesen ; met ill. van Annemie Heymans
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Annemie Heymans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
60 p. : ill.
ISBN
90-5908-070-X

Besprekingen

Omdat Leejo maar negen is en opa al zeventig, lopen ze precies even snel, of even langzaam. Leejo bootst de krabbengang van opa na".

Dit fragment op de eerste bladzijde toont meteen de harmonie tussen een opa en een kleinzoon. Met Sneeuwt het nog lang, opa? heeft Jaak Dreesen een boek geschreven waarin zijn favoriete thema's opnieuw een plaats krijgen: vertrouwen, liefde en familie. Hij schetst een verstilde wereld vol barre winterkou en de gezellige warmte die hiermee gepaard gaat. Ondergedompeld in dit decor leren we Leejo en opa kennen.

Opa en Leejo gaan samen wandelen in het bos. Er moet niet veel gesproken worden om de sfeer van warmte te voelen tijdens deze winterwandeling. Door een sneeuwstorm kunnen ze hun tocht niet voortzetten. Ze zijn afhankelijk van de natuur en moeten wachten. Het wachten brengt rust en tijd. Tijd om te fantaseren, om te dromen, om vol nostalgie aan vroeger terug te denken, om vragen te stellen over het leven. In de loop van het verha…Lees verder
De negenjarige Leejo maakt samen met zijn opa een dagtocht door de sneeuw en over bevroren rivieren en meren. Ze vinden net op tijd een bouwvallige hut als ze moeten schuilen voor een zware sneeuwstorm. Het wachten duurt dagen en Leejo wordt bang, zeker als er geen eten en drinken meer is en het kouder wordt. En als opa (niet erg pedagogisch) vertelt dat er beren en wolven in de buurt zijn, wordt zijn angst alleen maar groter. Opa verwarmt Leejo en vertelt (niet echt vrolijke) verhalen over vroeger, totdat hij het bewustzijn verliest. Net op tijd worden ze gevonden en naar een ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk komt alles nog goed. Het verhaal schept wat afstand naar de jonge lezer door de 'volwassen' gedachten van opa die weergegeven worden, maar is poëtisch geschreven. De korte hoofdstukken zijn verdeeld in tekstblokken, die uit veel dialoog bestaan. Eenvoudige grijze potloodtekeningen geven de sfeer goed weer. Op de kaft een gekleurde tekening van opa en Leejo in de sneeuwstorm. Van…Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken

Suggesties