Boek
Nederlands

Glamp!, of Hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde

Henri Van Daele (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
+1
Glamp!, of Hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde
×
Glamp!, of Hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde Glamp!, of Hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde

Glamp!, of Hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kabouter voelt zich 'glamp' en hoewel hij zelf ook niet precies weet wat dat is, moet er wel iets tegen gedaan worden. Modern sprookje met een knipoog naar de hedendaagse maatschappij.
Onderwerp
Gevoelens, Heksen, Kabouters
Titel
Glamp!, of Hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde / Henri van Daele ; met ill. van Klaas Verplancke
Auteur
Henri Van Daele 1946-2010
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
313 p. : ill.
ISBN
90-5908-075-0

Besprekingen

Nog voor ik een regel van het boek had gelezen, zocht ik in de dikke Van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, wat 'glamp' zou kunnen betekenen. Het zou dan moeten staan tussen 'glamourgirl' en glamrock'. Maar daar stond het niet. Kabouter, de hoofdpersoon van het verhaal, zal op blz. 28 hetzelfde doen. Toen hij op een ochtend wakker werd, was het woord er ineens. Hij voelde zich glamp, had nergens zin in. Maar ook Kabouter kan de betekenis niet vinden en hij schrijft een brief aan de redactie van het woordenboek met het verzoek 'glamp' erin op te nemen. In de kortste keren weten alle dieren in het Woestewoud dat Kabouter uit zijn gewone doen is, dat hij zich glamp voelt. Ze suggereren verklaringen: begin van een vreemd verdriet; begin van het einde van verlangens; wat je voelt als je aan een winterslaap toebent; een gevoel van herfst terwijl het lente is. Er is volgens Uil slechts een remedie om er vanaf te raken: naar zee gaan want aan de zee kun je alles vertellen. A…Lees verder
Glamp, dat is wat Kabouter zich voelt. En hoewel hij zelf ook niet precies weet wat dat is, moet er duidelijk iets tegen gedaan worden. Op advies van Uil gaat hij naar zee 'waaraan je alles kunt vertellen'. Tijdens de spannende tocht - op het hoofd van Kabouter staat een forse prijs, dus achtervolgers genoeg - in een door de dieren van het Woestewoud gezamenlijk gemaakt klompbootje, begrijpt Kabouter dat deze barre tocht noodzakelijk is om zichzelf weer terug te kunnen vinden. Vervolg op 'Heksje Paddenwratje'* die ook in dit deel van de partij is. Een met milde humor verteld verhaal met een knipoog naar de hedendaagse maatschappij. Opnieuw is het verhaal voorzien van schitterende ilustraties van een tekenaar, die voor zijn bijdrage aan het eerste deel de Boekenpauw 2003 ontving. Modern sprookje voor iedereen vanaf ca. 13 jaar.

Over Henri Van Daele

Henri van Daele (Zele, 15 november 1946 – Kalken, 20 december 2010) was een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Van Daele studeerde pers- en communicatiewetenschappen aan de universiteit van Gent en werkte lange tijd als eindredacteur van het tijdschrift van de LBC. Sinds 1993 was hij voltijds schrijver.

Op 16-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste verhaal in de serie Vlaamse Filmpjes. Tijdens zijn studies schreef hij er nog een tiental en ook veel cursiefjes. Zo scherpte hij zijn pen. Uiteindelijk zou hij een indrukwekkend en gevarieerd oeuvre bij elkaar schrijven met meer dan 150 boeken voor kinderen en volwassenen. Vanaf 1976 werkte hij veel samen met illustrator Gregie De Maeyer.

Na een aantal avonturenverhalen en sprookjes begon hij in de jaren 80 met een reeks verhalen over zijn eigen kindertijd, die een kleurrijk beeld geven van het leven in een Vlaams dorp in de jaren 50. Hiermee was zijn naam voorgoed gevesti…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek