Boek
Nederlands

Mama's met kleintjes

Mama's met kleintjes

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Zwart-witillustraties van allerlei dierenmama’s en hun jong, met handgeschreven tekst.
Onderwerp
Dieren, Ouders
Titel
Mama's met kleintjes
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[20] p. : ill.
ISBN
9789044815023 (hardback)

Besprekingen

De tien duo’s die in Mama's met kleintjes worden opgevoerd zijn vertrouwde huis- en erfdieren en enkele exotische soorten: mama kip met het kuikentje, de spin met het spinnetje….
De spaarzame onderschiften in schoonschrift (in krijt en houtskool) volgen allemaal hetzelfde stramien: lidwoord en naam van het ouderdier en lidwoord en de naam van het jong in verkleinvorm. Die talige herhaling zonder franje sluit mooi aan bij de illustraties.
De prenten beslaan telkens twee bladzijden met een ouder-kindpaar in rijkgeschakeerde grijstinten tegen afwisselend een witte of zwarte achtergrond. Alle vormen zijn herleid tot de essentie, de patronen en motieven zijn een beetje vervaagd, maar de contouren zijn scherp.
De herkenbaarheid en de herhaling in de prenten is groot: alle dieren hebben ronde, witte oogjes met een zwarte pupil. Ook de bekjes zijn open en de dieren lijken gestileerd te lachen.
Ieder dier heeft een kenmerkende eigenschap. Opvallend is de dynamiek t…Lees verder
Kinderlijke verbeeldingen van tien verschillende wijfjes met hun jong, waarvan vier dieren dicht bij huis (poes, kip, slak en spin), drie uit de omgeving (paard, schildpad en schaap) en drie uit de dierentuin (slang, pinguïn en olifant). Op afwisselend witte en zwarte, glanzende dubbele pagina's wordt in collagetechniek gecombineerd met krijt, met veel grote vlakken, streep-, stip- en bandmotieven in zwart-, wit- en grijstinten, een moeder met kleintje getoond. De dieren, ook die op de zwarte ondergrond, zijn in eenvoudig perspectief, goed herkenbaar, voldoende contrasterend en volledig afgebeeld. Verspreid over de dubbele pagina, in duidelijk handschrift gedrukt, een summiere, eenvoudige tweeregelige tekst, zonder hoofdletters en interpunctie, met de benaming van afgebeeld wijfje en jong. Vierkant, handzaam, hardkartonnen aanwijsprentenboekje met twee afgeronde hoeken. Op het omslag onder meer nog een afbeelding van een moederbij met babybij. De artistieke prestatie staat buiten kijf…Lees verder

Mama's met kleintjes

Guido van Genechten is geen onbekende in de prentenboekenwereld. Zoals met zoveel auteurs is het ook met deze auteur zo gesteld: ofwel hou je er van ofwel vind je het maar niets. Over het algemeen behoor ik tot die laatste categorie. Toch vind ik dit boekje net iets anders dan zijn andere uitgaven. Het kleine kartonboekje is bedoeld voor de hele kleintjes vanaf twaalf maanden. Het is volledig in zwart-wit uitgegeven, met zachte grijsnuances. De stijl is wat collageachtig. Je ziet tien dierenkinderen met hun mama. Ze worden voorgesteld zonder achtergrond of andere details. Alle aandacht gaat dus naar de twee dieren. Net het feit dat ze in zwart-wit zijn en dat de pagina’s mat zijn, maakt het boekje origineel. Onderzoek toont ook aan dat hele kleine kinderen zich aangetrokken voelen tot illustraties die enkel in zwart-wit zijn. De illustraties zijn bijzonder eenvoudig en sober en het zwart-wit benadrukt dit nog meer. De dieren zijn goed herkenbaar en ook het onderscheid tussen mama e…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties