Boek
Nederlands

Niks zeggen!

Gideon Samson (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Pom (ik-figuur) merkt dat zijn ouders, zijn opa en de nieuwe jongen in zijn klas een geheim hebben. Het valt niet mee om daarmee om te gaan. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Niks zeggen!
Auteur
Gideon Samson
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
132 p.
ISBN
9789025851248

Besprekingen

Dit boek gaat over geheimen. Een zusje, dat een halfzusje blijkt te zijn, een opa die alleen maar ruzie maakt vanwege een geheim, een nieuwe jongen in de klas die ogenschijnlijk alles kan, maar toch een geheim heeft. Het valt niet mee voor een gewone 10-jarige jongen om met al deze dingen om te gaan. Maar met vriendschap, je kunnen verplaatsen in de ander en respect kom je een heel eind. Debuut van een 22-jarige auteur, waarin inlevingsvermogen en verdraagzaamheid een belangrijke plaats innemen. In de ik-vorm geschreven, met veel bespiegelingen van de hoofdpersoon. Niet alles wordt even goed uitgewerkt, maar het eind van het verhaal geeft toch een goed gevoel. Korte hoofdstukken met korte titels. Geen illustraties. Eenvoudig taalgebruik, maar wat betreft begripsniveau iets lastiger. Vanaf ca. 10 jaar.

Niks zeggen!

Pom is een jongen met 'artistieke' ouders. Zijn vader is kunstschilder en zijn moeder zorgt ervoor dat de kunst verkocht kan worden. Zijn ouders houden er nogal eigen ideeën op na. Maar Pom, die eigenlijk Kees had moeten heten naar zijn opa, is best tevreden met zijn gezin. Zijn zusje Lisa heeft een bruine huid en stilaan gaat Pom zich afvragen hoe dat kan. Pom verzamelt stenen, kan goed schilderen en houdt van voetballen. Hij heeft één goede vriend, Alex. Wanneer er een nieuwe jongen in de klas komt, Bas, heeft Pom het er moeilijk mee om zijn beste vriend te delen. Pom staat dan ook wat versteld dat Bas een geheim heeft dat hij met hem wil delen. Pom vindt dat je geheimen voor jezelf moet houden, maar hij zal Bas zeker helpen met zijn geheim. De relatie tussen Poms vader en grootvader is wat verstoord, en dat wordt er niet beter op als opa een beroerte krijgt. Een ik-verhaal dat zo uit de mond van een tienjarige lijkt te komen. Hij komt uit een warm nest en nu hij wat ouder wordt, wo…Lees verder

Over Gideon Samson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Gideon Samson (Den Haag, 17 februari 1985) is een Nederlands kinderboekenschrijver. De achternaam Samson is een pseudoniem. Volgens de schrijver heeft hij dit pseudoniem gekozen met het oog op toekomstige vertalingen van zijn boeken. Zijn eigen achternaam zou onuitspreekbaar zijn voor niet-Nederlandstaligen. Inmiddels zijn er vertalingen van zijn boeken verschenen in het Duits, Deens, Fries, Spaans, Catalaans, Sloveens, Russisch en Turks.

Biografie

Gideon Samson werd geboren in 1985. Zijn moeder, Marjet van Cleeff (1955), schreef samen met Marja Roscam Abbing (1946) jeugdboeken onder de naam Abbing & Van Cleeff. Als kind droomde hij van een carrière als profvoetballer. Gideon Samson studeerde Nederlands, een studie die hij niet afrondde. Hij stapte over naar film- en televisiewetenschappen in Amsterdam.

Al jong, op tweeëntwintigjarige leeftijd, debuteerde Gideon Samson als schrijver met Niks zeggen! (2007)…Lees verder op Wikipedia