Boek
Nederlands

Wat eet jij vandaag, Nijntje?

Dick Bruna (illustrator)
+1
Wat eet jij vandaag, Nijntje?
×
Wat eet jij vandaag, Nijntje? Wat eet jij vandaag, Nijntje?

Wat eet jij vandaag, Nijntje?

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Iedere dag van de week eet Nijntje wel iets lekkers: als ontbijt, tussendoortje, groente of om te snoepen. Hardkartonnen prentenboek in ronde vorm met eenvoudige, zwartomlijnde illustraties in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Wat eet jij vandaag, Nijntje?
Illustrator
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2009
[12] p. : ill.
ISBN
9789056473600 (hardback)

Besprekingen

Dick Bruna publiceerde sinds 1955 al heel wat prentenboekjes waarin Nijntje avonturen beleeft.
Wat eet jij vandaag, Nijntje? is een kartonboekje dat zich van een doorsnee uitgave onderscheidt door zijn grote, ronde vorm die onmiddellijk aan een bord doet denken. Het boekje telt zeven spreads – eentje voor elke dag van de week – waarbij Nijntje telkens links staat afgebeeld op een witte achtergrond. De rechterbladzijde heeft een gekleurde achtergrond waarop voedingsmiddelen staan. Op de eerste bladzijde begint Nijntje met het ontbijt: een bordje pap en een beker melk. De rechterbladzijde toont een fles melk, een gekookt eitje en een brood. Deze eenvoudige illustraties worden vergezeld van de vraag: ‘wat eet jij ’s ochtends?’, waardoor de kinderen actief betrokken worden bij het voorlezen.
Het boekje wordt logisch verder opgebouwd. Op de volgende bladzijde krijgen we als tussendoortje achtereenvolgens een banaan, boterhammen, koekjes, groenten, soep en tot slot een toet…Lees verder
Nijntje eet elke dag iets anders. Op maandag ontbijt Nijntje met een bordje pap en een beker melk, op dinsdag eet Nijntje als tussendoortje graag een banaan en op donderdag smult Nijntje samen met tante Trijn van lekkere koekjes. Elke dag van de week komt er iets anders op tafel, waarna aan de lezer gevraagd wordt wat hij of zij het liefst op brood eet of welke groente hij of zij het lekkerst vindt. Hardkartonnen peuterboek in de vorm van een rond bord, waarin peuters kennismaken met allerlei soorten eten. Elke dag van de week beslaat twee pagina’s. Links staat Nijntje met haar eten voor zich. Op de rechterpagina wordt de vraag gesteld en staan afbeeldingen die de peuter helpen een keuze te maken. Kleurrijke illustraties in de vertrouwde Bruna-stijl. Het boek biedt veel kijk- en leesplezier voor peuters en hun ouders. Leerzaam boek waarmee tevens een begin gemaakt kan worden met het leren van de dagen van de week. Vanaf ca. 2 jaar.

Wat eet jij vandaag, nijntje?

Elke dag van de week eet Nijntje wel iets lekkers: een bordje pap en een beker melk als ontbijt, een banaan als tussendoortje, boterhammen, lekkere koekjes, verse worteltjes van de markt of tomatensoep. Wat vind jij lekker? Een aantrekkelijk haast cirkelvormig kartonboek met zeer stevige bladen. Op de linkerbladzijde zie je Nijntje of iemand van de familie met een bordje eten. De tekst vertelt welke dag het is en wat er gegeten wordt. Op de rechterbladzijde zie je het eten afgebeeld tegen een felgekleurde achtergrond. Erboven staat een vraag naar wat jij lekker vindt. Het geheel is overzichtelijk en duidelijk, de tekst eenvoudig met veel herhaling. Het boekje is leerzaam door de opsomming en het benoemen van de dagen van de week. Het eten wordt ook benoemd en het kind wordt gestimuleerd om zelf iets te vertellen over eten.


Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs (A.W.) Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstena…Lees verder op Wikipedia