Boek
Nederlands

Mjock

Coby Hol (auteur)
+1
Mjock
×
Mjock Mjock
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De oude Maria krijgt bij het onderhouden van haar boerderij hulp van haar buurman. Nadat ze ziek is geworden en dood is gegaan, blijft haar boerderijtje bestaan. Prentenboek met collages van gekleurd gescheurd papier. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dood, Seizoenen
Titel
Mjock
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La maison de Marie
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
9789058382573

Besprekingen

Een op ware feiten en een bestaande locatie gebaseerd verhaal over Maria die in een oud boerderijtje woont waarop de eerste letters van haar namen staan met in het midden een bloem. Op haar boerderij is Maria steeds in de weer, maar omdat ze oud is, krijgt ze hulp van buurman Henk. Samen plukken ze appels, werken in de tuin en hangen nestkastjes voor de vogels op. Als het winter is geworden en er geen rook meer uit de schoorsteen komt, gaat Henk poolshoogte nemen. Maria ligt in het ziekenhuis en wordt niet meer beter. Als de lente begint, overlijdt ze. Haar wens dat Henk met zijn gezin in haar boerderij gaat wonen, gaat in vervulling. Sober verteld verhaal waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de uiterst zorgvuldig en fraai gestileerde collages gemaakt van verschillende soorten gescheurd papier. Ze beslaan soms een en soms twee pagina's Vierkant prentenboek waarbij de sombere omslag (oma Maria naar buiten starend) en op het eerste oog onduidelijke titel niet gelijk uitnodigend ogen…Lees verder

Mjock

Boven de deur van een mooi verzorgd boerderijtje staan de letters MJOCK. Dat zijn de eerste letter van de namen van Maria die in het boerderijtje woont. Maria is heel trots op haar boerderijtje, ze is altijd in de weer om het huisje op te knappen. Henk, de buurman, helpt haar daarbij, want Maria is al heel oud. In de lente hangen ze samen nestkastjes op, in de zomer plukken ze appels waar Maria lekkere appelmoes van maakt. Dan wordt het herfst. Maria komt niet zo vaak meer in haar tuin, omdat het te koud is. In de winter is er iets vreemds aan de hand. De luiken van de boerderij blijven dicht, de vogels zijn tevergeefs op zoek naar broodkruimels. Maria is ziek en ligt in het ziekenhuis. Henk gaat haar vaak bezoeken, maar Maria wordt niet meer beter … In dit korte, maar krachtige verhaal vertelt de auteur ons op een heel fijngevoelige manier over het verglijden van de tijd en het wegvallen van oudere mensen. Oudere kleuters kunnen hierin zeker het afscheid nemen van een oma of opa herk…Lees verder

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia