Boek
Nederlands

Lammetje en de regenboog

Coby Hol (auteur)

Lammetje en de regenboog

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Lammetje vraagt aan alle dieren met de kleuren van de regenboog of ze zijn vriendje willen zijn. Vierkant prentenboek met kleurige illustraties in scheurwerk. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Lammetje en de regenboog
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Petit agneau et l'arc-en-ciel
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-064-5

Besprekingen

Een lammetje ontdekt een regenboog en besluit op zoek te gaan naar vriendjes in al de kleuren van de regenboog. De zoektocht verloopt moeizaam, want de jonge dieren die hij tegenkomt, schrikken van hem of moeten vlug naar hun moeder komen of... Moe geworden valt het lammetje in slaap en bij het ontwaken vraagt een zwart lammetje of hij zijn vriendje mag zijn. Het lammetje is heel blij en ontdekt een prachtige regenboog aan de hemel.


Een eenvoudig, vriendelijk verhaaltje, dat sterk ondersteund wordt door de bijzondere illustraties. Het gaat om een collagetechniek waarbij gebruikgemaakt wordt van verschillende materialen. Gerecycleerd papier - de kranten zijn nog duidelijk zichtbaar -- speelt de hoofdrol, maar ook wol en andere papiersoorten worden gebruikt. Deze techniek sluit mooi aan bij dit lieve verhaal. Een aardig prentenboek. Vanaf drie jaar. [Hilde Debacker]
Het is lente en Lammetje is geboren. Hij maakt kennis met de zon en de wolken, die samen zorgen voor een regenboog. Lammetje wil een vriendje in de kleuren van de regenboog en gaat op zoek. Maar elk dier verdwijnt voor er ook maar iets is gebeurd of gezegd. Tot het (witte) lammetje een zwarte soortgenoot ontmoet die zijn vriendje wel wil zijn. Lief verhaaltje met een leuk gegeven, waardoor peuters ook kleuren kunnen benoemen. De taal is goed afgestemd op de doelgroep, geen moeilijke woorden en korte zinnen. Je kunt je afvragen of de moraal van het verhaal is dat men alleen met soortgenoten kan omgaan? Smaakvolle collages in zachte kleuren vullen het verhaal goed aan. De illustraties beslaan steeds de hele rechterpagina. Links op de tekstpagina's staat telkens een klein plaatje. Vierkant prentenboekje gedrukt in grote letters voor peuters vanaf ca. 2,5 jaar.

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia