Boek
Nederlands

Koningskinderen

Coby Hol (auteur)
+1
Koningskinderen
×
Koningskinderen Koningskinderen

Koningskinderen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De zwanen vinden dat hun kinderen niet met andere watervogels mogen spelen omdat zij koningskinderen zijn, totdat een van hen verdwaalt. Prentenboek met prachtige collages in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Anders zijn, Zwanen
Titel
Koningskinderen / tekst en ill. Coby Hol
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Les petits princes
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-118-8

Besprekingen

In het prentenboek Een licht in de nacht (1998) hanteerde Coby Hol een bijzondere illustratietechniek. Ze experimenteerde er met stof (o.m. jeans voor de nacht) en watten (voor de eendjes en de maan). Koningskinderen wordt door middel van dezelfde collagetechniek tot leven gebracht. De protagonisten van dit dierenverhaal zijn een koppel witte statige zwanen die de trotse ouders van vijf zwaantjes worden. De grote blauwe stofvlakken beelden nu een wateroppervlakte uit, de leefwereld van de zwanen. Vader Zwaan geeft zijn kroost slechts één levensles: zwanen zijn koningskinderen en mogen alleen met hunsgelijken spelen. De zwaantjes weigeren dan ook -- de wijze woorden van hun vader indachtig -- deel te nemen aan het bonte leven in en op het water, en geraken door deze arrogante houding geïsoleerd. Wanneer het kleinste zwaantje bij het vallen van de avond zijn familie kwijtgeraakt is, keren alle bewoners van het waterparadijs hem op hun beurt de rug toe. Enkel een moeder fuu…Lees verder
Vijf jonge zwaantjes mogen van hun ouders niet met de andere watervogels spelen omdat ze 'koningskinderen' zijn. Als een van de zwaantjes verdwaalt, wil het aan niemand de weg vragen, maar mama fuut brengt hem toch naar huis. De zwanen schamen zich en voortaan mogen de zwaantjes met alle dieren spelen, want: 'Eigenlijk zijn alle kinderen koningskinderen.' Op de linkerpagina staan enkele regels tekst in een grote letter met een kleine, goed erbij passende collage. Rechts een sfeervolle, mooie paginagrote collage, die de tekst aanvult en ondersteunt. Mooi, niet versimpeld, maar wel goed bij de doelgroep passend taalgebruik met veel dialoog. De tekeningen zijn met veel aandacht voor materiaal en vormgeving vervaardigd. Sfeer, uitvoering en kleuren (vooral veel blauw- en groentinten) zijn gelijk aan andere boeken van de illustrator-schrijfster, zoals 'Een licht in de nacht'*. Mooi, vierkant prentenboek voor kinderen vanaf ca. 3 jaar, dat ook voor volwassenen een plezier is om voor te leze…Lees verder

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia