Boek
Nederlands

Grote Toren, Kleine Toren

Coby Hol (auteur)
+1
Grote Toren, Kleine Toren
×
Grote Toren, Kleine Toren Grote Toren, Kleine Toren

Grote Toren, Kleine Toren

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Twee torens vinden het bij hun burcht op het platteland te rustig en vertrekken naar de stad. Prentenboek met collage-achtige tekeningen in grijzige tinten. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Grote Toren, Kleine Toren / tekst en ill. Coby Hol
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789058382870 (hardback)

Besprekingen

De twee torens in kwestie horen bij een oude burcht. De kleine toren, die er eerder uitziet als een krantenkiosk dan een middeleeuwse toren, wil eens iets anders zien. Samen nemen ze de trein naar de stad. Ze worden er vriendelijk ontvangen door de wolkenkrabbers maar ze schrikken van het vele lawaai en verkeer en willen na één nachtje al terug naar hun rustige burcht. Vier wolkenkrabbers vergezellen hen, maar ook voor hen geldt dat ze niet kunnen aarden in een andere omgeving. Oost west thuis best, het is een bekend thema in de kinderliteratuur.

Het eenvoudige verhaal van dit prentenboek bestaat vooral uit dialogen. Het verrast nergens en bevat enkele afgezaagde elementen zoals het vriendelijke treintje. De illustraties zijn beter. Hol beperkt zich niet uitsluitend tot papiercollages, zoals ze dat in haar eerdere prentenboeken wel doet. Ze verwerkt nog krantensnippers (opvallend vaak met het Divanâgari schrift) en verschillende soorten papier, maar tekent, met dikke zwarte lij…Lees verder
Grote Toren en Kleine Toren, twee torens van een burcht, willen naar de grote stad omdat ze het tussen de heuvels zo rustig vinden. Ze pakken de trein en staan al snel midden tussen de wolkenkrabbers. De drukte van de stad is de torens echter snel te veel. Samen met vier wolkenkrabbers die het platteland wel eens willen zien, gaan ze met de trein terug naar de burcht. De stilte verveelt de wolkenkrabbers echter en zij gaan weer terug naar de drukke stad. Het verhaal zelf is gauw verteld, de dieper liggende gedachte kan een aardig gesprek met jonge kinderen opleveren. Vroeger leken de verschillen tussen de dorp en de stad groter, de makkelijke en snelle overbrugging maakt afstanden vandaag de dag kleiner. Of dit echt zo is? Dit prentenboek kan de aanzet zijn om eens na te denken en te praten over verschillen tussen dorps- en stadskinderen, tussen kinderen onderling en zelfs tussen culturen. Prentenboek deels gemaakt in collagetechniek. De randen zijn met dik zwart aangezet; hier en daa…Lees verder

Grote Toren, Kleine Toren

Kleine Toren wil graag op reis, want het is zo stil op de burcht tussen de heuvels waar hij woont. Hij weet nog niet waarheen en Grote Toren stelt voor om naar de stad te gaan. Ze reizen met de trein naar de grote stad vol wolkenkrabbers. De wolkenkrabbers zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om bezoek te hebben. Grote Toren en Kleine Toren merken algauw dat ze niet tegen de herrie van de stad kunnen en na een nachtje in de drukte en het kabaal willen ze snel terug naar huis. Vier wolkenkrabbers gaan met hen mee. Ze vinden de ruimte, de bomen en de frisse lucht heerlijk, maar gaan zich na een poosje vervelen. Ze beseffen dat ze hier niet thuishoren en keren terug naar de stad. Een nieuw boekje in de typische scheur- en plakstijl van deze auteur. Het gebruikte materiaal lijkt ditmaal een soort van ruw gerecycleerd papier in een beperkt aantal, eerder donkere grijstinten. Hier en daar zijn nog letters te identificeren. De verschillende elementen in de overwegend paginagrote illustrat…Lees verder

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia