Boek
Nederlands

Een licht in de nacht

Coby Hol (auteur)
+1
Een licht in de nacht
×
Een licht in de nacht Een licht in de nacht

Een licht in de nacht

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Omdat de dieren 's nachts bang zijn in het donker, zorgt de zon voor een verrassing. Prentenboek met kleurrijke, collage-achtige tekeningen en weinig tekst. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Een licht in de nacht
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
La naissance de la lune
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 1998
[28] p. : ill.
ISBN
90-73913-84-5

Besprekingen

Met haar collages uit handgeschept papier heeft Coby Hol een heel eigen stijl ontwikkeld. Door de gescheurde, pluizige randen krijgen haar personages een zachte uitstraling. Het eenvoudige verhaal begint mooi: "Heel lang geleden was het 's nachts altijd pikdonker. De dieren waren dan heel bang. Ze bleven dicht bij elkaar." De zon schenkt de eendjes en de andere dieren een licht in de nacht. Op hun vraag maakt ze het licht zelfs groter tot een ronde maan. De dieren vergeten de zon te bedanken en dat maakt haar eerst verdrietig en dan boos. Om hen een lesje te leren, laat ze de maan kleiner worden en vervolgens helemaal verdwijnen. Nu beseffen de dieren hoe dom en ondankbaar ze waren en ze vragen vergeving aan de zon die hen de maan teruggeeft, alleen zal die vanaf nu altijd eerst groter en dan weer kleiner worden. "Zo vergeten jullie nooit meer dat licht in de nacht een geschenk is." Dat dit boek al een derde druk beleeft, is allicht te danken aan de combinatie van naïeve prenten en ee…Lees verder
In dit prentenboek wordt een verklaring gegeven voor het verschijnsel van de wassende en krimpende maan. Als de dieren bang zijn in het donker, zorgt de zon ervoor dat er 's nachts een maan gaat schijnen. De dieren wennen er snel aan en bedanken de zon niet eens. De zon laat de maan dan weer verdwijnen. Als de dieren berouw tonen, laat de zon de maan weer terugkeren, maar deze zal voortaan steeds eerst groter en dan weer kleiner worden zodat ze nooit meer zullen vergeten dat dit licht een geschenk is. Op de linkerpagina's enkele regels tekst in grote letter met een kleine, goed erbij passende collage. Rechts sfeervolle, mooie, paginagrote collages, die de tekst volledig aanvullen en ondersteunen. Er is op zodanige wijze gebruikgemaakt van de materialen dat de gemoedsstemmingen heel duidelijk te zien zijn. Lof voor het mooie taalgebruik dat niet te veel versimpeld is en toch goed past voor de doelgroep. Met veel aandacht voor materiaal en vormgeving vervaardigd. Op de harde, donkerblau…Lees verder

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia