Boek
Nederlands

De verjaardag van Lonneke de heks

Coby Hol (auteur)
+1
De verjaardag van Lonneke de heks
×
De verjaardag van Lonneke de heks De verjaardag van Lonneke de heks

De verjaardag van Lonneke de heks

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Lonneke de heks bakt taarten voor haar verjaardag en nodigt alle dieren uit, maar die willen niet komen omdat ze bang zijn dat ze hen weer zal pesten. Prentenboek met zachtgekleurde gespoten illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De verjaardag van Lonneke de heks
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-325-3

Besprekingen

Vandaag heeft Lonneke de heks geen tijd voor heksenstreken. Ze is morgen jarig en bakt een taart voor haar feest. Terwijl Lonneke in slaap dommelt en droomt over een heerlijk feest komen de dieren samen in het bos. Ze willen niet naar het feest van Lonneke. De heks pest de dieren altijd door rotstreken uit te halen en dus vinden ze haar niet te vertrouwen. De volgende dag wacht Lonneke de hele dag maar er komt niemand opdagen. Ze neemt een stukje van haar taart maar het smaakt haar niet. Tranen druppen in haar limonade. Dan staat plots Pim de muis voor haar neus. Hij vertelt dat de dieren niet van haar taart durven eten omdat Lonneke hen steeds pest. Wanneer Lonneke plechtig belooft hen nooit meer te pesten komen de dieren alsnog naar haar feest. Lonneke is dolgelukkig en beseft dat samen plezier maken veel leuker is dan pesten.

Een zeer moraliserend verhaaltje over een heks die als enige om haar heksenstreken kan lachen.

Dit boek is weinig vernieuwend of inspirerend, zo…Lees verder
Lonneke de heks is jarig, bakt taarten en nodigt alle dieren uit. Tot haar verdriet komt niemand opdagen vanwege haar pesterijen. Pim de muis doorbreekt de barrière, proeft de taart waar niks mee aan de hand is en wanneer Lonneke belooft niemand meer te plagen, komen de dieren alsnog haar verjaardag vieren! De illustraties, subtiel spuitwerk met sjablonen in zachte tinten, geven het prentenboek een sprookjesachtig karakter. Ze beslaan meestal meer dan een pagina. Vriendelijk verhaal met een ietwat moralistische inhoud. De eenvoudige, ruim en vetgedrukte tekst is zeer toegankelijk. De taal is goed afgestemd op de doelgroep: geen moeilijke woorden en korte zinnen. Het verzorgd en aantrekkelijk uitgevoerde boek is vooral leuk om voor te lezen vanaf ca. 3 jaar.

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia