Boek
Nederlands

Apie in de sneeuw

Coby Hol (auteur)
+1
Apie in de sneeuw
×
Apie in de sneeuw Apie in de sneeuw

Apie in de sneeuw

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Apie en Vera maken een sneeuwpop en gaan sleeën met Boris en Beer, die een vriendje voor de sneeuwpop bouwen. Illustraties gemaakt d.m.v. collagetechniek.
Onderwerp
Sneeuw
Titel
Apie in de sneeuw
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789058387172 (hardback)

Besprekingen

Apie in de sneeuw is het derde boekje in de reeks over Apie, geschreven door Coby Hol. Eerder verschenen Apie is jarig en Apie en het tutje van Vera. In dit boekje speelt Apie samen met Vera voor de eerste keer in de sneeuw. Ze maken samen een sneeuwpop. Ze gaan ook sleeën en komen, al zoevend van de helling, Boris en Beer tegen. Wat vindt Apie het zalig om in de sneeuw te spelen. Uiteindelijk maken ze allemaal samen nog een sneeuwpop, een vriendje voor de eerste. Wat zijn de sneeuwpoppen prachtig! De volgende dag komen ze zeker en vast met z’n allen terug!
De auteur en illustrator maakt gebruik van de collagetechniek. Ze past deze techniek toe door gescheurd en geknipt papier op te kleven en op deze manier de verschillende figuren te vormen. Af en toe vind je ook een stukje stof terug. De sjaal van Boris en de trui van Beer bestaan bijvoorbeeld uit stukjes stof. Dit is een techniek die je niet zo vaak in prentenboeken terugvindt, maar toch geeft het een enor…Lees verder
Vera en haar knuffel Apie gaan spelen in de sneeuw. Ze maken een grote sneeuwpop en sleeën met hun vriendje Boris en knuffel Beer. Met elkaar maken ze een vriendje voor de sneeuwpop. De vriendelijk ogende illustraties van dit vierkante prentenboekje zijn gemaakt in collagetechniek waarbij gebruik is gemaakt van papier en kledingstoffen. Tegen de rustig gehouden achtergrond hebben de figuurtjes hierdoor een driedimensionaal effect. Op de linkerpagina staan enkele regels tekst in dikgedrukte letters met schreef. In heel eenvoudig taalgebruik, met gebruikmaking van veel dialoog, begeleiden ze de illustraties. Bij de tekst staat steeds een kleine illustratie van een grappig vogeltje met muts en sjaal dat nieuwsgierig toekijkt. Het geheel vormt een sfeervolle, intieme uitgave die zeer geschikt is om met peuters en kleuters te bekijken. Over Apie verschenen eerder 'Apie is jarig' en 'Apie en het speentje van Vera'*. Vanaf ca. 2 jaar.

Apie in de sneeuw

Vera en haar knuffel Apie gaan in de sneeuw spelen. Ze kleden zich warm aan en doen dan de gebruikelijke spelletjes: een sneeuwpop maken, van de helling naar beneden zoeven op de slee. Als ze Boris en Beer tegenkomen doen die mee en ze maken samen nog een tweede sneeuwpop als gezelschap voor de eerste. Veel valt er in dit boekje dus niet te beleven. De tekst is saai, de collagetekeningen zijn op zich wel mooi maar doen erg statisch aan. Het enige leuke element is het vogeltje met een muts op zijn hoofd dat op elke tekstbladzijde de actie op de tegenoverliggende prent observeert.

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia