Ugolin droomt ervan anjers te gaan telen en heeft daarvoor een nabijgelegen stuk grond nodig waarop zich een bron bevindt. Deze grond is echter in handen gekomen van Jean de Florette, een bultenaar en stadsmens, die niet van plan is zijn eigendom af te staan
Titel
Jean de Florette
Regisseur
Claude Berri
Naar het werk van
Marcel Pagnol
Componist
Jean-Claude Petit
Acteur
Daniel Auteuil Elisabeth Depardieu Gérard Depardieu Yves Montand 1921-1991
Taal
Frans
Uitgever
A-Film, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1986
Speelduur
120 min.
Aantekening
Digitally remastered Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands Wordt vervolgd in Manon des Sources (1986)
EAN
8716777003343

Besprekingen

Franse speelfilm uit 1986 door Claude Berri naar het werk van Marcel Pagnol. In de hoofdrollen spelen Yves Montand, Gerard Depardieu en Daniel Auteuil. Ugolin droomt ervan anjers te gaan telen. Hij heeft daarvoor een nabijgelegen stuk grond nodig waarop zich een bron bevindt. Dit is echter in handen gekomen van Jean de Florette, een bultenaar en stadsmens, die niet van plan is zijn eigendom af te staan. Samen met zijn oom bedenkt hij een plan om Jean te verdrijven. De Speelfilmencyclopedie vindt de bewerking van Berri '(...) theatraal, opgelegd en niet erg origineel met bovendien een te overheersende Gerard Depardieu (...). Auteuil acteert echter briljant en de fotografie van Bruno Nuytten is uitstekend.' De film is veelvuldig bekroond met vier British Academy Awards waaronder Beste film en Beste acteur, een César voor Beste acteur en acht nominaties. Het vervolg, Manon des source*, werd tegelijkertijd opgenomen.

Over Claude Berri

Claude Berri, eigenlijk Claude Berel Langmann (Parijs, 1 juli 1934 - aldaar, 12 januari 2009) was een Frans filmregisseur, acteur, scriptschrijver en filmproducent.

Leven en werk

Afkomst en toneel

Berri is geboren in een joodse familie van bonthandelaren, afkomstig uit Oost-Europa. Vooraleer hij begon te regisseren in de jaren zestig van de 20e eeuw werkte hij als toneelspeler. Hij is de vader van toneelspeler en filmproducent Thomas Langmann en van toneelspeler Julien Rassam.

Filmregisseur

Zijn eerste langspeelfilm was meteen een schot in de roos : in de autobiografisch getinte tragikomedie Le Vieil homme et l'enfant (1966) gaf hij Michel Simon de rol van Pépé, een knorrige oud-strijder en antisemiet die zich tijdens de Duitse bezetting moest ontfermen over een joods jongetje. In zijn eerste films speelde hij vaak zel…Lees verder op Wikipedia