Boek
Nederlands

Droomtijd

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
De moeder van Deedee is verdwenen. Het politieonderzoek gaat volgens Deedee te traag. Ze besluit aan de hand van haar dromen en visioenen zelf op zoek te gaan naar haar moeder. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Droomtijd
Auteur
Caroline Delannoy
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
104 p.
ISBN
9789059083424 (paperback)

Besprekingen

Dit debuut is een goed gestructureerd samenspel tussen een kinderdetective, een vriendschapsverhaal en een groeiverhaal. De zorg voor decor, personages en compositie toont een aandachtige leerlinge van een schrijfopleiding, maar het geheel toont ook een ietsje meer: de suggestieve kracht van een beloftevolle auteur.

De setting bereidt een nakend drama voor: een hete zomer in een fictief dorp, Lemmeck, aan de rand van een mysterieus watergebied. Het netwerk van kanaaltjes, destijds door monniken aangelegd, is het ideale, romantische vakantiedecor voor dromende pubers. Toch geeft de romantiek slechts een vluchtige toets aan het verhaal.

Wanneer Deedee (veertien) na een dag op het water thuiskomt, merkt ze dat haar moeder in alle haast vertrokken is. Maar zo'n impulsief gedrag is erg 'onmama'. Deedee slaat alarm bij haar vrienden Alexander en Linette, en bij buurman Albert, een overjaarse hippie die in de nabije stad Mipros een kunstgalerij uitbaat. Zijn interesse gaat vo…Lees verder
Op spannende wijze wordt de verdwijning van een aantal personen, droomflarden die delen van de oplossing aanreiken en een hechte vriendschap tussen drie jongeren met elkaar vervlochten. Het verhaal is opgebouwd als een cirkel: Deedee ligt op haar rug in haar roeiboot, kijkt naar de hemel en ziet hoe wolken traag van vorm veranderen – olifant wordt wrattenzwijn, wordt neushoorn, wordt krokodil. Zo eindigt het verhaal ook. De gehanteerde metafoor heeft betrekking op alles wat er in het verhaal gebeurt. Inmiddels weten we dat ook in het leven van de drie hoofdpersonen transformaties aan de orde van de dag zijn. Niets is wat het lijkt. Het verhaal wordt met vaart verteld. Er zitten veel verrassende wendingen in. Het magische tintje van de dromen en de slimme, analytische wijze waarop Deedee, Alexander en Linette de verdwijningen oplossen, slepen de lezer mee. Een aansprekend debuut van een Belgisch auteur. Dit spannend verteld mysterie is een feest om te lezen en geeft veel stof tot naden…Lees verder