Boek
Nederlands

Trouwen met Tanja

Bart Van Nuffelen (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
+1
Trouwen met Tanja
×
Trouwen met Tanja Trouwen met Tanja
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Op de laatste schooldag belooft een kleuter later met een klasgenootje te trouwen; zijn hele vakantie probeert hij daar onderuit te komen. Prentenboek met surrealistische illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Trouwen met Tanja / tekst Bart Van Nuffelen ; ill. Klaas Verplancke
Auteur
Bart Van Nuffelen
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[44] p. : ill.
ISBN
9789058383631 (hardback)

Besprekingen

5+ ? Met dit prentenboek debuteert theatermaker Bart Van Nuffelen verrassend als jeugdauteur. De gezonde portie gekheid en ontroering die zijn theaterwerk bij o.m. het Antwerpse collectief Martha!Tentatief kenschetsen, vinden eveneens hun weg op papier. Hoewel dit mede de verdienste is van topillustrator Klaas Verplancke. Met zijn prenten tilt Verplancke de woorden als het ware boven zichzelf uit. Verplancke weet de tekst zowel op een humoristische als 'emotieondersteunende' manier te verruimen en te versterken.

Van Nuffelens taal blinkt uit in beeldkracht. Na de eerste moeizame pagina's vindt de auteur zijn vertelritme. Hij voert een guitig kereltje op dat ? net zoals elke kleuter ? op ontdekkingstocht is door de wereld én zijn hoofd. Vaak staat (of ligt) hij met grote ogen vol vraagtekens naar dat complexe leven te kijken en tracht hij zich een uitweg via dromen te forceren. Dan is hij indiaan, dan wereldreiziger, dan gewoon een ventje met een bloem...

Dit gevatte po…Lees verder
Op de laatste dag van de laatste kleuterklas belooft de ik-figuur, na een aanzoek van zijn klasgenootje Tanja, dat hij met haar zal trouwen. Maar de aversies tegen haar en die belofte, die hij reeds had tijdens het spel in de klas, zijn voor hem gedurende de hele zomervakantie een enorme kwelling. Zijn naaste omgeving geeft hem ook nog te verstaan een eens gegeven trouwbelofte niet te verbreken. In zijn binnenwereld ontspruiten aan zijn creatieve brein niet te verwezenlijken ontsnappingsmogelijkheden en succesloze "ik hoef niet als..."-spelletjes. Met lood in de schoenen vangt voor hem tot slot de eerste dag van het eerste leerjaar aan en gaat hij de onvermijdelijke, door hem verafschuwde confrontatie met Tanja aan. Absurdistisch, hilarisch kindermelodrama, verdeeld in drie opeenvolgende episoden, elk voorzien van een hoofdstuktitel, dat vanuit het perspectief en de gevoelens van de ik-figuur verbeeld wordt middels sterk dominerende surrealistische, veelal (dubbel) paginagrote en deta…Lees verder

Over Bart Van Nuffelen

Bart Van Nuffelen (Borsbeek, 1973) is een Belgisch theaterregisseur en auteur. Hij studeerde toneelregie aan het RITCS.


Bart Van Nuffelen kwam tot leven in het surreële dorp Borsbeek, nabij Antwerpen. Van 1973 tot heden ontwikkelde hij zich, langs talloze hindernissen, tot regisseur en schrijver van het fenomenale MartHa!tentatief, een spraakmakend Antwerps theatergezelschap, dat in 1996 werd gesticht op de ruïnes van een psychiatrisch militair hospitaal (thans het Groen Kwartier) met de voorstelling Elias of het gevecht met de nachtegalen (naar Maurice Gilliams). De grote doorbraak kwam er in 2018 met de L.P. Boon ‘mish-mash’ Ge moet niet persé ananas gegeten hebben om te weten DATDAT ongelooflijk lekker is (selectie Theaterfestival 1998). Andere hoogtepunten uit die vroege jaren waren de locatie-voorstellingen de Goeie, de Slechte & de Lelijke, Waaiendijk en Sjwék – of zo klinkt het als ik te pletter sla.

Sinds 2010 schrijf…Lees verder op Wikipedia