Boek
Nederlands
Levensbeschrijving van de Belgische koning (1960), sinds 2013 opvolger van zijn vader Albert II.
Titel
Koning Filip : de biografie
Auteur
Barend Leyts Brigitte Balfoort Mark Van den Wijngaert 1940-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2013
303 p. : ill.
ISBN
9789089242679 (paperback)

Besprekingen

De Belgische koning Filip (1960) had als kind een vreselijke jeugd omdat zijn gescheiden levende ouders, Albert en Paola, weinig aandacht voor hem hadden. De jonge prins groeide mede daardoor in een zeker isolement op onder de strengkatholieke vleugels van zijn oom Boudewijn en tante Fabiola. Hij had weinig contact met leeftijdgenoten en bleef wat wereldvreemd. Toen duidelijk werd dat koning Boudewijn (1930-1993) geen kinderen zou krijgen, werd Filip diens 'spirituele zoon', aldus de auteurs (twee journalisten en een hoogleraar). Op basis van verhalen van naasten, politici en vrienden wordt boeiend beschreven hoe Filip als vermeende troonopvolger werd omringd door raadgevers en in een keurslijf werd gedwongen. Hoe hij door zijn ongemak en gebrek aan inschattingsvermogen regelmatig flaters sloeg. Hoe zijn studietijd verliep. Hoe hij omging met de tegenslag dat zijn vader en niet hij in 1993 koning Boudewijn opvolgde. Hoe hij dankzij Mathilde kleur kreeg. Hoe hij op 21 juli 2013 de zeve…Lees verder

Over Barend Leyts

Barend Leyts (Veurne, 22 september 1971) is de woordvoerder van de Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Biografie

Hij startte zijn carrière bij Focus-WTV. Van 1994 tot 1999 werkte hij als journalist voor de regionale televisiezender in West-Vlaanderen.

Vanaf april 1999 tot oktober 2014 werkte hij als journalist voor het Nieuws van de commerciële zender VTM. Hij volgde voor VTM de politieke actualiteit, de Kerk en de monarchie.

Hij interviewde in april 2011 de afgetreden bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, die na zijn bekentenis over pedofilie vluchtte "in het verborgene". Roger Vangheluwe moest na zijn interview weg uit het klooster in het Franse La Ferté-Imbault waar hij ondergedoken leefde.

Samen met Pascal Vrebos van de Franstalige commerciële zender RTL, interviewde hij koning Albert II van België. Het gesprek was het eerste publieke interview van de afgetreden vorst na zijn abdicatie in 2014…Lees verder op Wikipedia

Suggesties