Boek
Frans

Mercure : roman

Amélie Nothomb (auteur)
Wanneer een verpleegkundige merkt dat ze niet een gepensioneerde kapitein moet verzorgen maar diens goed verborgen gehouden pupil, ontdekt ze steeds meer van zijn maniakale wereld.
Titel
Mercure : roman
Auteur
Amélie Nothomb
Taal
Frans
Editie
15
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2009
188 p.
ISBN
9782253149118 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Françoise, een efficiënt verpleegkundige, wordt uitgezonden naar een eilandje voor de Normandische kust. Daar blijkt ze niet de als enige bewoner beschouwde gepensioneerde kapitein te moeten verzorgen, maar diens goed verborgen gehouden 'pupil' Hazel. Dit drieëntwintigjarige meisje is de kapitein dankbaar dat hij haar met haar door een granaat verminkt gezicht zo luxueus van de buitenwereld heeft geïsoleerd. Maar ze verafschuwt hem omdat hij haar minnaar is geworden. Françoise constateert dat Hazels gezondheidsproblemen psychisch zijn en ontdekt bij haar onderzoek geleidelijk de maniakale wereld van de kapitein. Naast de originele plot vallen ook de vele spitsvondige dialogen als dragers van de actie op. De schrijfster geeft twee verschillende ontknopingen; de tweede, een droog relaas van wat gemakkelijk voorstelbaar is als dramatische romantiek, is het meest in overeenstemming met de rest van het verhaal. In 1992 debuteerde deze Belgische schrijfster (1967) met de roman 'Hygiène de l…Lees verder

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia

Suggesties